white radiator heater beside brown wooden window white radiator heater beside brown wooden window

Ventilator onder radiator: alle ins en outs

In oude huizen, waar de isolatie niet optimaal is en er nog volop wordt gestookt op gas, zijn veel mensen op zoek naar efficiënte manieren om hun huis op te warmen. Een populaire oplossing is dat mensen de verwarming uitzetten, een elektrische verwarming aanschaffen en daarmee een ruimte verwarming. Maar, wist je dat er door de jaren heen ook talloze andere oplossingen zijn bedacht?

Eén van de wat meer populaire oplossingen, is dat mensen een radiator ventilator aanschaffen. In deze blog zullen we je vertellen wat het is, of het gemakkelijk is om te installeren en nog meer ins en outs over dit product. We zouden zeggen, lees gauw door, zodat je zo snel als mogelijk kan overwegen er eentje aan te schaffen.

Wat is een radiator ventilator?

Een radiator ventilator is niets anders dan een speciale ventilator die je als het ware onder je verwarming kan monteren. Het doel van zo’n apparaat is het verbeteren van de luchtcirculatie in je kamer. Radiotoren geven warmte af en die warme lucht stijgt omhoog, om vervolgens weer te dalen. Dat is een mooi proces, maar in grote ruimtes, ruimtes waar veel meubels staan en in ruimtes met hoge plafonds, verloopt dit proces niet altijd optimaal. De ventilator zorgt voor een snellere en meer gelijkmatige verdeling, wat resulteert in een hoop voordelen.

Voordelen van een radiator ventilator

De voordelen hebben we even overzichtelijk op een rijtje gezet, zodat je precies kan zien of dit inderdaad iets voor jou is. Lees:

  • Verbeterde verwarmingsprestaties
    Door de warme lucht beter te verspreiden, kan je radiator efficiënter werken. Tenminste, je radiator zal in principe minder hard hoeven te werken om een comfortabele temperatuur in je kamer te bereiken.
  • Lagere energiekosten
    Met een betere luchtcirculatie hoeft je verwarming dus minder hard te werken, wat leidt tot lagere energiekosten. Je hebt immers minder energie nodig om je huis te verwarmen.
  • Comfortabele temperatuur
    De gelijkmatige verspreiding van warmte zorgt ervoor dat er minder koude plekken in je kamer zijn. In plaats van dat je altijd in de hoek van de kamer zit met een dekentje over je heen, kan je nu eindelijk vrijuit zitten.
  • Minder condensatie
    Door de verbeterde luchtcirculatie vermindert de kans op condensatie en schimmelvorming op koude muren. Dit draagt bij aan een gezonder binnenklimaat.

Nou, als dit je niet overtuigt, weten wij het ook niet meer. Al is het natuurlijk wel zo dat het je niet weerhoudt om te stoken op gas, wat natuurlijk wel kan bij de aanschaf van een elektrische verwarming.

Aanschaf en installatie

Goed, ben je wel overtuigd en lijkt het je wel interessant om dit gevaarte voor aankomende winter aan te schaffen, dan is het handig dat je nog wel rekening houdt met een aantal zaken. De eerste is in welke hoeveelheid je het moet aanschaffen. Er zal bij elke beschrijving staat wat de inhoud van een bepaalde ruimte mag zijn, bijvoorbeeld 35 kubieke meter. Is het hoger dan die 35, dan moet je er misschien meerdere aanschaffen. Maar goed, de inhoud van een ruimte reken je uit door:

Neem de lengte en breedte van het grondoppervlak, bijvoorbeeld 3 meter breed en 4 meter lang en vermenigvuldig dat met elkaar (3 x 4 = 12). Meet vervolgens de hoogte op, bijvoorbeeld 2,5 meter en vermenigvuldig dat met het grondoppervlak (2,5 x 12 =30 kubieke meter). Je weet nu dat je aan één radiator ventilator genoeg hebt.

De installatie zal waarschijnlijk tamelijk gemakkelijk gaan, want het hele installatiepakket is al bijgeleverd. Soms zal het gaan met uitschuifbare magneetstrips die tussen je verwarming klemmen, soms verloopt het op een andere wijze.

Kosten van een radiator ventilator

Je snapt natuurlijk zelf ook wel dat het niet gratis is, zo’n radiator ventilator. Toch kan je bij sommige websites al voor een paar tientjes klaar zijn. Echter zal je over het algemeen zien dat, en misschien zegt dat ook wel iets over de kwaliteit van die andere, je wel richting de 80 euro per stuk gaat. Aan jou is het dan om een rekensommetje te maken, waaraan je kan zien of het genoeg rendement oplevert en dus de moeite waard is om het aan te schaffen.

FAQ

Met een korte vraag en antwoord, willen we je nog voorzien van de laatste informatie, voordat we deze blog afsluiten.

Kan een ventilator onder een radiator mijn verwarmingssysteem beschadigen?

Nee, een goed geïnstalleerde ventilator zal je verwarmingssysteem niet beschadigen. Het helpt juist om de warmte efficiënter te verspreiden.

Hoeveel energie verbruikt een ventilator onder een radiator?

De meeste ventilatoren verbruiken relatief weinig energie. Ze zijn ontworpen om energiezuinig te zijn en kosten meestal maar een paar centen per dag om te draaien. In de specificaties van het product zal je natuurlijk exact kunnen zien wat het je kost.

Kan ik een ventilator onder een oudere radiator installeren?

Ja, ventilatoren kunnen meestal op oudere radiatoren worden geïnstalleerd. Controleer echter of je radiator in goede staat verkeert en de ventilator goed kan worden bevestigd. Bovendien zal je een ventilator op stroom werken en is het dus nodig dat er een stopcontact in de buurt zit.

Conclusie

Een ventilator onder je radiator is een slimme investering voor een efficiëntere verwarming van je huis. Het verbetert de luchtcirculatie, verlaagt je energiekosten en verhoogt je comfort. Met eenvoudige installatie- en onderhoudstips kun je genieten van de voordelen zonder veel gedoe. Het is een effectieve manier om je verwarmingssysteem naar een hoger niveau te tillen.