Who’s ready voor een badkamerrenovatie? Wij in elk geval wel! En om je daarover goed te kunnen informeren, hebben we ons vandaag verdiept in wandpanelen in de badkamer. Toch een onderdeel waarvan je misschien overweegt het toe te voegen, maar stiekem nog niet heel veel over weet. In deze blog vertellen we je alles wat je erover wil weten, waarbij ook een nadruk wordt gelegd op de nadelen van zo’n paneel in de badkamer. Ook dat is handig om te weten, of niet dan!
Waarom kiezen voor wandpanelen?
Wandpanelen in de badkamer zijn een populaire keuze voor zowel esthetiek als functionaliteit. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals kunststof en soms aluminium, en bieden een waterdichte afwerking. Dit maakt ze ideaal voor vochtige omgevingen. Wandpanelen zijn eenvoudig te installeren en kunnen helpen bij het creëren van een strakke, moderne uitstraling.
Daarnaast zijn ze gemakkelijk te reinigen en onderhouden, wat belangrijk is in een badkamer. Met een breed scala aan kleuren en patronen kunnen wandpanelen eenvoudig worden afgestemd op de rest van de inrichting. Ze dragen bij aan de sfeer en functionaliteit van de ruimte, zonder in te leveren op stijl. Klinkt dus wel degelijk als iets wat je wil hebben, of niet dan?
Wanneer zijn wandpanelen niet zo voordelig?
Wandpanelen in de badkamer bieden verschillende voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen die het overwegen waard zijn.
1. Duurzaamheid
Hoewel wandpanelen vaak worden gemaakt van waterdichte materialen, kunnen ze minder duurzaam zijn dan traditionele wandafwerkingen zoals tegels. Ze zijn gevoeliger voor krassen en deuken, vooral in een ruimte waar vaak wordt gestoten of gestoten, zoals in een badkamer. Dit kan de esthetiek van de ruimte beïnvloeden.
2. Niet over te schilderen
Een significant nadeel van wandpanelen is dat ze vaak niet overschilderbaar zijn. Dit betekent dat je vastzit aan de oorspronkelijke kleur en afwerking van de panelen. In tegenstelling tot (betegelde) muren die met verf kunnen worden aangepast, heb je met wandpanelen minder flexibiliteit om de uitstraling van je badkamer te veranderen.
3. Hogere kosten
De initiële kosten van wandpanelen zijn vaak hoger dan die van standaard tegels. Dit kan een belangrijke overweging zijn voor mensen met een beperkt budget. Hoewel wandpanelen ongetwijfeld sneller en gemakkelijker te installeren zijn, zijn de panelen zelf doorgaans duurder. Het is belangrijk om zowel de aanschafprijs als de eventuele installatiekosten in overweging te nemen. Voor sommige mensen zal die hogere prijs een belemmering zijn, vooral als je ook rekening houdt met andere renovatiekosten in de badkamer.
4. Toegankelijkheid
Een ander praktisch probleem is dat niet iedereen de panelen gemakkelijk naar binnen kan krijgen. In huizen met smalle trappen, kleine deuropeningen of andere beperkingen is het een uitdaging om wandpanelen naar de juiste locatie te vervoeren. Het zal frustrerend zijn als je enthousiast bent om je badkamer te renoveren, maar geconfronteerd wordt met logistieke obstakels. Overigens kan je wel kiezen voor een aantal losse panelen, maar dat doet een beetje teniet aan de voordelen die een geheel paneel biedt.
5. Beperkingen op de vloer
Wandpanelen zijn specifiek ontworpen voor gebruik op muren en mogen niet op de vloer worden aangebracht. Dit betekent dat je een andere oplossing moet vinden voor de vloeren, wat mogelijk resulteert in een inconsistent uiterlijk tussen de muren en de vloer. Dit kan vooral een probleem zijn als je streeft naar een samenhangend en uniform design. Het beperkt de mogelijkheden voor de algehele esthetiek van de badkamer en kan ervoor zorgen dat je meer tijd en middelen moet investeren in de rest van de afwerking.
6. ‘Neppe’ look
Voor veel mensen geeft het gebruik van wandpanelen een minder authentieke uitstraling. Het kan zelfs als een soort ‘neppe’ look worden ervaren.. De textuur en het gevoel van echte tegels zijn immers moeilijk te repliceren met wandpanelen, wat kan leiden tot een teleurstellende esthetiek voor degenen die op zoek zijn naar een luxe of authentieke uitstraling. Wij zijn fan van het meer klassieke, maar er zullen gelukkig genoeg mensen zijn die het wél erg mooi vinden.
7. Geen betegeling mogelijk
Ten slotte is er het praktische aspect dat je wandpanelen niet kunt betegelen. Dit betekent dat als je ooit besluit om over te stappen naar een meer traditionele afwerking met tegels, je eerst de panelen moet verwijderen. Dit zal extra werk, tijd en kosten met zich meebrengen, waardoor je minder flexibel bent in je keuzes voor toekomstige renovaties.
Al deze factoren moeten in overweging worden genomen bij het kiezen van wandpanelen voor de badkamer. Ze kunnen een stijlvolle oplossing bieden, maar het is belangrijk om de mogelijke nadelen te begrijpen en af te wegen tegen de voordelen.
Een aantal voorbeelden
Let op, onderstaande beelden zijn niet gesponsord, maar je kan wel een aantal voorbeelden zien van wandpanelen in de badkamer. Mocht je er namelijk wel voor gaan (go you) dan heb je hier alvast een eerste idee van de looks.
Dit zijn toch allemaal supergave voorbeelden? We snappen zeker als je dit een mooie optie vindt om je badkamer eens een geweldig nieuwe look te geven, zonder dat je de moeilijkheid van het tegelen hoeft te overkomen. Voor nu wensen we je in elk geval nog een fijne dag en we hopen je gauw weer terug te zien op Woonwijsheid!