black and gray bird standing on house roof black and gray bird standing on house roof

EPDM dakbedekking: dit zijn de mogelijke nadelen

Welkom bij deze blog, doe-het-zelf Nederland! Onder het mom van ‘hoe moeilijk kan het zijn, ik doe het zelf wel’, ben je waarschijnlijk op zoek gegaan naar manieren waarop je je dak opnieuw kan bekleden. Want, na jaren wind, regen en andere omstandigheden die niet zo voordelig waren, is het daar wel een keertje tijd voor.

Goed, in deze blog zullen we je van alles vertellen over, in het specifiek, EPDM dakbedekking. Zoals je namelijk zelf misschien wel weet, verschilt deze van het veelgebruikte bitumen. Mocht je nieuwsgierig zijn, lees dan vooral verder. En onthoud: als je het echt niet ziet zitten, is het echt niet erg om een professional in te schakelen, hoor!

Wat is EPDM dakbedekking?

Hoewel het misschien klinkt alsof het een merk is, EPDM, is dat toch echt niet het geval. Het is namelijk een type dakbedekkingsmateriaal gemaakt van een synthetisch rubber, namelijk Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer (EPDM). Het is een veelgebruikt materiaal voor platte en licht hellende daken, zowel in de residentiële als commerciële bouw.

Eigenschappen

EPDM staat bekend om zijn duurzaamheid en flexibiliteit. Het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden, UV-straling, ozon, en temperatuurschommelingen. Dit maakt het zeer geschikt voor daken die blootgesteld worden aan verschillende klimatologische omstandigheden. Bovendien is het bestand tegen chemische invloeden en zuur regenwater, wat bijdraagt aan de lange levensduur van het materiaal.

Het mooiste aan het materiaal is misschien wel dat je het niet per definitie, zoals bij bitumen wel het geval is, moet verbranden. Lees gauw verder om de voordelen in zijn volledigheid tot je te nemen.

Voordelen

Geen dank, bij deze zetten we de voordelen voor je op een rijtje:

  • Levensduur
    Eén van de grootste voordelen van EPDM dakbedekking is de levensduur. Het kan tot wel 50 jaar meegaan, wat aanzienlijk langer is dan veel andere dakbedekkingsmaterialen. Daarnaast is EPDM relatief onderhoudsarm, wat betekent dat de kosten voor onderhoud gedurende de levensduur van het dak lager zijn.
  • Installatie
    Een ander voordeel is de eenvoudige installatie. EPDM wordt vaak geleverd in grote banen die op maat gesneden kunnen worden. De naden tussen de banen worden met speciale tape of lijm waterdicht gemaakt, wat resulteert in een naadloze afwerking. Dit vermindert de kans op lekkages aanzienlijk.
  • Milieu
    EPDM is ook milieuvriendelijk omdat het recyclebaar is en een lange levensduur heeft. Bovendien helpt de donkere kleur van het materiaal om warmte vast te houden, wat in koudere klimaten energie kan besparen. (Al is dat laatste natuurlijk niet veel anders bij bitumen.)

Kortom, EPDM dakbedekking biedt een combinatie van duurzaamheid, flexibiliteit, en eenvoudige installatie, waardoor het een populaire keuze is voor zowel nieuwe als renovatieprojecten.

Wat zijn nadelen van EPDM dakbedekking?

En toch, toch zullen er een aantal nadelen kunnen worden beschreven. We zeggen dit niet om je te pesten, nee, we willen simpelweg dat je goed en georganiseerd te werk gaat, om erger te voorkomen.

#1 Kosten

Hoewel de levensduur van EPDM dakbedekking een groot voordeel is, zijn de initiële kosten vaak hoger dan die van andere dakbedekkingsmaterialen, zoals bitumen. Dit kan een belemmering vormen voor eigenaren met een beperkt budget, ondanks de mogelijke lange-termijn besparingen.

#2 Kwetsbaarheid voor mechanische schade

Een van de belangrijkste nadelen van EPDM is dat het kwetsbaar is voor mechanische schade. Dit betekent dat het relatief gemakkelijk kan worden doorboord of beschadigd door scherpe voorwerpen. Hoewel het materiaal zelf elastisch en sterk is, kan een enkele punctie of scheur leiden tot lekkages die reparatie vereisen. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen installeren, dan is EPDM helaas niet de meest voordelige ondergrond die je kan hebben.

#3 Weersomstandigheden

Een belangrijk nadeel van EPDM dakbedekking is dat het aanbrengen sterk afhankelijk is van gunstige weersomstandigheden. Het materiaal moet worden geïnstalleerd op een droge, windstille dag met gematigde temperaturen (tussen 5°C en 25°C) met een maximale luchtvochtigheid van 80%. Als het weer te koud, te warm, nat of winderig is, kan dit leiden tot problemen zoals slechte hechting van de lijm of tape, wat de effectiviteit en duurzaamheid van de dakbedekking aanzienlijk kan verminderen. Hierdoor is de timing van de installatie cruciaal.

#4 Geur

Je moet je er even doorheen zetten, het begin van de tijd, want, zo blijkt, de geur die van EPDM afkomt is niet heel erg prettig. Pas na enkele weken of soms wel maanden vervliegt de geur. Als je bijvoorbeeld het dak van de garage met EPDM bekleed en daar het enige slaapkamerraam van je slaapkamer aan grenst, dan is het verstandig om er rekening mee te houden, zeg maar. Wellicht dat de koudere maanden dan wat handiger zijn om je dak te bedekken.

#5 Niet bestand tegen chloor

Zwembad in de tuin? Ai, dat is uitkijken geblazen met een EPDM dak. Hoewel we de kans klein achten dat er liters en liters met chloor op het dak terecht komen, kunnen die paar druppels chloor, die door de wind op het dak terecht kunnen komen, al wel degelijk een negatief effect hebben op de levensduur van het dak. Natuurlijk geldt hetzelfde voor het schoonmaken van het dak met gelijksoortige producten.

Dus, al deze nadelen zijn misschien niet zo indringend en dramatisch als je zou verwachten, maar het is altijd goed om hier rekening mee te houden. Vraag EPDM-specialisten mogelijk nog om hun ervaring met het spul!

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat, ondanks de vele voordelen van EPDM, zoals duurzaamheid en onderhoudsgemak, er ook enkele nadelen zijn, waaronder de gevoeligheid voor mechanische schade, hogere initiële kosten en de noodzaak voor nauwkeurige installatie om problemen te voorkomen. Mocht je wel geïnteresseerd zijn in zo’n dak, maar weet je niet waar je moet beginnen, schroom dan niet om iemand in te huren, die het alsnog vóór je kan doen.