a close up of some grass with a sky in the background a close up of some grass with a sky in the background

Olifantengras: over de nadelen en meer

Hoewel je misschien denkt dat ‘olifantengras’ iets te maken heeft met olifanten, is dat niet helemaal het geval. Tenminste, niet hoe het in de Nederlandse context wordt gebruikt. Hoe dan ook zal je in dit artikel lezen wat olifantengras dan wél is, voor wie het interessant is en wat de nadelen er van kunnen zijn. Mocht je benieuwd zijn, dan nodigen we je graag uit om verder te lezen.

Wat is olifantengras?

Wij hebben dit gewas leren kennen als ‘olifantengras’, maar dat is de wetenschappelijke benaming natuurlijk niet. Nee, die benaming is Miscanthus. Het is een belangrijke plant in het ecosysteem, omdat het een goede energiebron kan vormen. De soort kruising tussen bamboe en riet is een werkelijk waar een wonder.

Olifantengras staat bekend om zijn lange, stevige stelen en kan tot wel drie meter hoog worden. In principe komt het van nature voor in tropische en subtropische gebieden, maar tegenwoordig zie je het ook, als uitheemse soort, in andere landen, waaronder Nederland.

Wat doet olifantengras in Nederland?

Een (ouder) onderzoeken de Universiteit Wageningen wees uit dat olifantengras grote hoeveelheden CO2 op zou kunnen nemen. Met de huidige problematiek rondom uitstootgassen, zou dat natuurlijk een erg fijne oplossing kunnen zijn. Onder andere boeren werd (/wordt) aangeraden dit te planten. Er zou de ruimte zijn om het te planten op weilanden en akkers en het zou veel positiefs opleveren. Denk aan andere voordelen als:

  • geen bemesting of onkruidbestrijding nodig
  • met een mengsel van bloemen is het aantrekkelijk voor de biodiversiteit
  • geluiddempend (bijvoorbeeld handig als geluidswallen)
  • het kan worden vastgelegd in beton, isolatie of vezeplaten
  • het product kan worden vermaakt naar kachelpellets
  • na de oogst kan het fungeren als boxstrooilsel, wat mooi is voor boeren die dieren houden
  • etc.

Zo zijn er dus heel veel toepassingen van dit gewas. Boeren die hier in telen zien volgens sommige bronnen de toekomst steeds rooskleuriger worden. Het heeft namelijk verschillende kansen om tot een bepaald product te worden verwerkt. Een van die opties is zelfs om er duurzame brandstof van te maken!

Nadelen olifantengras

En hoewel het inderdaad allemaal geweldig klinkt, blijkt maar weer dat niet is zoals het lijkt. Tenminste, dat is als je de volgende nadelen nog eens onder de loep neemt:

1. Hardnekkige, uitheemse plant

Allereerst is olifantengras, zoals je hebt kunnen lezen, niet iets wat hier vandaan komt. Dat houdt in dat het kan worden geclassificeerd als ‘uitheemse plant’. In principe hoeft dit geen probleem te zijn, maar wel als we je vertellen dat het een hardnekkige verspreider is. Als in, als het zich op plekken bevindt waar het eigenlijk niet de bedoeling is dat het er groeit, is de kans groot dat je het maar moeilijk wegkrijgt. Hmm…

2. Investering

Mocht je willen starten met het planten van olifantengras, dan zal je merken dat dit nog wel wat voeten in aarde kent. Volgens de experts zou de aanplant namelijk een flinke investering zijn. Als het goed is krijg je er wel veel voor terug, maar je moet wel de middelen hebben liggen.

3. Hoogte

Het gewas kan zoals gezegd wel tot zo’n 3 tot 4 meter groeien. Voor degene met een lelijke stal kan dat ervoor zorgen dat de stel beter in het plaatje past. Echter leidt voor sommigen die hoogte tot verschillende ongemakken. Er kunnen zich gauw dingen in verstoppen en je kan op sommige manieren minder goed overzicht houden over je gewas.

En dat, dat schijnt het eigenlijk wel te zijn qua nadelen. Die van de investering wordt voor sommige boeren zelfs nog opgelost, vanwege bepaalde subsidies die voor het planten bestaan. Wat dat betreft wordt het dan een goedkope en duurzame optie om verschillende zaken op de boerderij draaiende te houden.

Conclusie

Als je eenmaal besmet bent met het ‘olifantengras-virus’, dan kom je er niet meer van af. Inmiddels gingen velen je al voor en de kans is groot dat het voor steeds meer verschillende doeleinden kan worden verwerkt. Doeleinden die hoofdzakelijk als ‘duurzaam’ kunnen worden beschouwd. Het is misschien een wat hardnekkige inheemse soort, maar als je weet hoe je er mee moet werken, levert je het ongetwijfeld veel op. Kijk daarom eens of je een ervaringsdeskundige kan contacteren. Die weet je vast meer te vertellen.