hanged towel beside sink hanged towel beside sink

Tegels verven is helaas niet zonder nadelen

Wat zou het toch fijn zijn als je de kleur van je badkamer net zo vaak kon veranderen als de woonkamer. Tenminste, wij zijn van die mensen die daar erg gelukkig van worden. Echter is onze badkamer van vloer tot plafond betegeld. Niks geen wandje dat overblijft om te verven… Toch?

Nou, er zijn dus veel mensen, zo kwamen we erachter die vertelden dat ze weleens hun tegels hebben geverfd. Dat zou dan gebeuren met speciale tegelverf. Ons klonk dat nogal omslachtig in de oren en daarom zijn we op onderzoek uitgegaan. Onderzoek wat ons vertelt wat dan eigenlijk de nadelen van tegels verven zijn. Ook benieuwd? Nice, dan ben je bij Woonwijsheid aan het goede adres!

Nadeel 1: Beperkte hechting

Een van de grootste nadelen van tegels verven is de beperkte hechting van de verf. Tegels zijn vaak glad en glanzend, wat het moeilijk maakt voor verf om goed te hechten. Zelfs met de juiste voorbereiding, zoals schuren en schoonmaken, kan de verf na verloop van tijd beginnen te schilferen of afbladderen. Dit betekent dat je na een paar maanden misschien opnieuw aan de slag moet, wat tijd en geld kost.

Iets wat daarmee te maken heeft, is natuurlijk de duurzaamheid. Hoewel er speciale tegelverven op de markt zijn die als ‘duurzaam’ worden gepromoot, kunnen ze nog steeds onderhevig zijn aan slijtage door dagelijks gebruik. In drukbezochte ruimtes zoals badkamers en keukens kunnen geverfde tegels sneller beschadigen dan je zou willen.

Nadeel 2: Onderhoud

Wil je geverfde tegels onderhouden, dan is dat misschien lastiger dan je denkt. Het gebruik van bijvoorbeeld reinigingsmiddelen met schurende ingrediënten of ingrediënten die erg bijtend zijn, kan je eigenlijk al niet gebruiken. Wij houden van een badkamer die spic en span is en dat houdt in dat we wekelijks lekker aan het schrobben zijn. Misschien dat je de wc dan nog beter kan verven, omdat die muurtegels in principe niet ‘nat’ en heel viezig worden.

Nadeel 3: Beperkingen

Wanneer je tegels verven overweegt, moet je ook rekening houden met de beperkingen in kleur en afwerking. Niet alle tegelverven zijn beschikbaar in dezelfde kleuren of afwerkingen. Dit kan betekenen dat je moet compromitteren op de esthetiek van je ruimte. Bovendien kan de kleur van de verf er anders uitzien op de tegel dan op een teststrook, wat kan leiden tot teleurstellingen na de applicatie.

Nadeel 4: Tijdsinvestering

Tegels verven is geen snelle klus. Het vereist een aanzienlijke tijdsinvestering om je tegels goed voor te bereiden, de verf aan te brengen en de nodige droogtijd in acht te nemen. Dit kan vooral problematisch zijn als je de ruimte snel weer wilt gebruiken. Gedurende deze tijd is het moeilijk om de ruimte volledig te benutten, wat frustrerend kan zijn.

Daarnaast moet je niet vergeten dat het mooiste natuurlijk is als je de voegen niet mee verft. Nou, ons niet gezien om elke voeg af te plakken met schilderstape, dan ben je letterlijk volgende week nóg bezig. Verf je wel over voegen heen, dan bestaat de kans dat het onnatuurlijk afbladdert, wat naar ons inzien geen gezicht is.

Nadeel 5: Risico op blijvende schade

Een ander belangrijk nadeel is het risico op blijvende schade aan je tegels. Als je besluit om de verf later te verwijderen, kan dit leiden tot krassen of andere beschadigingen aan de tegel zelf. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de tegels volledig te vervangen, wat een veel duurdere en tijdrovende klus is.

Nadeel 6: Potentieel voor onprofessioneel resultaat

Als je geen ervaren doe-het-zelver bent, kan het verven van tegels leiden tot een onprofessioneel resultaat. Ongelijke dekking, druppels en andere onvolkomenheden kunnen de uitstraling van je ruimte verpesten. Dit kan uiteindelijk meer kosten met zich meebrengen, omdat je misschien een professional moet inschakelen om de schade te herstellen. Wat is nou die tijd die je moet overbruggen om je badkamer helemaal te overbruggen? Zolang het maar schoon is, dat is het allerbelangrijkste.

Alternatieven

Hmm… Als dit inderdaad het geval is bij alles, dan is het misschien toch wat verstandiger om voor een alternatief te gaan. Maar, welke alternatieven zijn er eigenlijk? Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet, om je te inspireren.:

  1. Tegellijm of -folie
    Gebruik zelfklevende tegelfolie in een nieuwe kleur of patroon. Dit is eenvoudig aan te brengen, geeft een frisse look en kan je ook zo weer verwijderen indien gewenst.
  2. Tegels vervangen
    Overweeg om de tegels volledig te vervangen door nieuwe, die passen bij jouw stijl en kleurenschema.
  3. Wandpanelen
    Wandpanelen zijn er speciaal om je badkamer een geheel nieuwe look te geven, zonder dat je eerst er alles voor moet slopen. Zoek maar eens op, zo’n wandpaneel.
  4. Tegels stomen
    Dit is een techniek waarbij de tegels met stoom worden gereinigd, waardoor ze er frisser uitzien zonder te verven. Voor veel mensen is het probleem namelijk dat de tegels er wat smoezelig en viezig uitzien.

Kijk aan, al vier alternatieven waar je mogelijk iets mee kan!

Conclusie

Hoewel het verven van tegels een aantrekkelijke oplossing lijkt voor een snelle renovatie, zijn er veel nadelen om rekening mee te houden. Van hechtingsproblemen en beperkte duurzaamheid tot risico’s op blijvende schade: het is belangrijk om goed na te denken voordat je deze stap zet. Als je op zoek bent naar een blijvende verandering, zijn er wellicht betere alternatieven zoals het vervangen van de tegels of het gebruik van tegels die een frisse look hebben zonder de nadelen van verven.