a close up of a pile of wood shavings a close up of a pile of wood shavings

Zijn houtsnippers slecht voor je tuin? De nadelen op een rij

We zullen je eens een geheimpje vertellen. Wat het is? Nou, wij dromen stiekem al jaren van een huis met een oprit en ruime tuin. Het appartement waar we in wonen is trouwens echt geweldig hoor, maar die vrijheid die we ‘vroeger’ hadden bij onze ouders, omdat zij vrijstaand woonden, is iets waar we toch wel weer naar neigen.

Maar goed, je bent ongetwijfeld op de hoogte van de huizenprijzen en het is niet meer een gegeven dat je met hard werken je zo’n huis kan veroorloven. Genoeg gezanik, maar stel je voor het is eens zover, dan weten wij al wél wat we in de tuin gaan strooien. Namelijk… houtsnippers. Lees in deze blog alle ins en outs over deze natuurlijke bodembedekker. Daarbij komen ook de nadelen aan bod. Benieuwd? Tof, lezen maar!

Wat zijn houtsnippers?

Allereerst moeten we toegeven dat we je misschien een beetje voor de gek hebben gehouden. Tenminste, in de zin van dat houtsnippers niet alleen als bodembedekking kunnen worden gebruikt. Houtsnippers zijn in elk geval kleine stukjes hout die meestal afkomstig zijn van versnipperde takken, stammen of ander houtmateriaal. Dit kan je met die houtsnippers doen:

  1. Bodembedekking (mulch): Houtsnippers worden vaak gebruikt als een natuurlijke bodembedekking rond planten en struiken. Ze helpen de bodem vochtig te houden, beschermen tegen onkruidgroei, en verbeteren de bodemstructuur na verloop van tijd doordat ze langzaam vergaan.
  2. Padverharding: Ze kunnen ook worden gebruikt om paden in de tuin aan te leggen. Houtsnippers zijn een milieuvriendelijk alternatief voor stenen of grind en zorgen voor een natuurlijke uitstraling.
  3. Compostering: Houtsnippers kunnen als onderdeel van de composthoop worden gebruikt. Ze houden de compost in evenwicht en voegen zelfs soms wat extra
  4. Decoratie: In siertuinen worden houtsnippers soms ook puur voor esthetische doeleinden gebruikt, om bloemperken of borders te verfraaien.

Ze zijn dus een nuttig en veelzijdig materiaal in de tuin, met zowel functionele als esthetische voordelen.

De nadelen van het veelzijdige materiaal

We gaan nu over naar de nadelen van dit veelzijdige materiaal. Sommige nadelen zou je als een ‘algemeen’ nadeel kunnen ondervinden, maar een hoop zijn simpelweg vrij specifiek voor hetgeen waar je de houtsnippers voor gebruikt, vandaar de nadelen ‘per categorie’.

Nadelen als bodembedekker

Houtsnippers als bodembedekker hebben enkele nadelen ten opzichte van boomschors. Ze vergaan sneller, wat betekent dat ze vaker moeten worden aangevuld. Dit komt doordat houtsnippers minder duurzaam zijn dan de dikkere en meer vezelige structuur van boomschors. Tijdens het vergaan kunnen houtsnippers bovendien stikstof aan de bodem onttrekken, wat nadelig kan zijn voor de groei van planten. Ook zijn houtsnippers vaak minder effectief in het onderdrukken van onkruid in vergelijking met boomschors, die een dichtere deklaag vormt. Maar goed, gezien houtsnippers wel degelijk goedkoper zijn dan boomschors, kan je dit alsnog overwegen aan te schaffen. Je hebt er alleen dus wat meer onderhoud aan.

Nadelen als padverharder

Hier geldt eigenlijk een beetje hetzelfde, je moet weten wat je in huis haalt. Een pad van grind, waar bijvoorbeeld nog steeds het vocht in weg kan lopen, is een stuk duurzamer. Je hoeft het eigenlijk niet aan te vullen en het blijft hartstikke mooi. Houtsnippers zullen op den duur vergaan en vereisen meer onderhoud.

Nadelen als toevoeging voor compost

Houtsnippers als toevoeging voor je composthoop hebben enkele nadelen. Doordat het vaak grovere stukken hout betreft, zal het het composteerproes aanzienlijk vertragen, omdat het langzamer afbreektdan fijnere materialen. Bovendien bevatten houtsnippers veel koolstof, wat een disbalans kan veroorzaken in de koolstof-stikstofverhouding van de compost.

Overweging: misschien kan je houtsnippers toevoegen aan je moestuinpaden. Deze houden namelijk vocht vast en kunnen in drogere periodes je planten op een natuurlijke manier voorzien van water. De planten die het niet redden, gooi je maar op de composthoop.

Nadelen als esthetische toevoeging

Heel makkelijk gezegd: lang niet iedereen zal de esthetiek van houtsnippers kunnen waarderen. Bovendien verliezen ze sneller hun kleur dan bijvoorbeeld boomschors, waardoor ze na verloop van tijd grijs en minder aantrekkelijk kunnen worden. Door hun lichtere gewicht kunnen houtsnippers gemakkelijker worden weggeblazen door de wind, vooral in open of winderige tuinen. Daarnaast kunnen ze er minder natuurlijk uitzien in formele of strakke tuinontwerpen, waar andere bodembedekkers, zoals grind, esthetisch beter passen. Dat ze dan ook nog sneller rotten bij hele natte periodes, is ook niet heel fijn.

Vraag het de expert

Kijk, wij geven je wel informatie, maar zullen ons niet in de mogelijkheid bevinden om je eventueel te voorzien van informatie die je er van overtuigd (of niet) om houtsnippers in de tuin te nemen. Om die reden zouden wij zeggen dat je een expert moet inschakelen om je te helpen de knoop door te hakken. Een expert kan je namelijk informeren over:

  1. Juiste toepassing: Een expert kan adviseren over de juiste manier om houtsnippers te gebruiken als bodembedekking en of het geschikt is voor het type tuin (en grond) dat je hebt.
  2. Onderhoud: Een deskundige kan tips geven over hoe je houtsnippers het best kunt onderhouden, bijvoorbeeld hoe vaak je ze moet aanvullen en wat de impact is op de gezondheid van je bodem.
  3. Alternatieven: Een expert kan je helpen bepalen of andere bodembedekkers, zoals boomschors, beter geschikt zijn voor jouw tuinontwerp en plantenbehoeften.

Ennûh, maak het jezelf daarbij vooral niet te moeilijk. Al bij het dichtstbijzijnde tuincentrum zijn dit soort personen te vinden.

Conclusie

Hoewel er wel degelijk de nodige nadelen aan houtsnippers kleven, is het voor ons toch een mooi betaalbaar middel om de tuin mee op te vullen. Het ziet er mooi uit en met het juiste onderhoud, kan je het ook zo houden. Toch begrijpen we het als je liever voor een alternatief kiest. Kijk vooral of je een expert kan inschakelen voor advies op maat. Tot slot wensen wij je nog een fijne dag en geniet van je tuin! Die luxe is helaas niet voor iedereen weggelegd.