a close up of the bark of a tree a close up of the bark of a tree

Boomschors tuin nadelen: wat moet je weten

Zo. Misschien heb je wel voor het eerst een huis met een tuin of ben je een doorgewinterd (amateur) tuinman, maar in elk geval ben je aan het overwegen of je wellicht boomschors in je tuin wil hebben. Je weet wel, dat mooie alternatief voor grind en een leuk uitziende bodembedekker. Wij hebben altijd het gevoel dat dat iets is dat bij huisjes op een vakantiepark of op de kinderboerderij hoort, maar goed, dat is slechts onze associatie.

Anyway, in deze blog zullen we je op de hoogte stellen van mogelijke nadelen waar je rekening mee moet houden. We leggen je voorafgaand aan de nadelen uit wat boomschors is en waarom het populair is bij veel tuinliefhebbers. Benieuwd? Begin dan maar gauw met lezen!

Wat is boomschors?

Boomschors is de buitenste laag van de boomstam de tijdens houtverwerking wordt verwijderd. Genoeg mensen zouden het zien als afvalproduct, maar in het geval van velen is het dat gelukkig niet. Er zijn verschillende soorten boomschors beschikbaar en de boomschors waar we het vandaag over hebben, wordt vaak in de vorm van mulch verkocht.

De voordelen van boomschors

Er heeft de afgelopen decennia een soort verandering plaatsgevonden waarin veel mensen eigenlijk niet meer zoveel aandacht willen besteden aan hun tuin. Veel wordt dan ook bedekt met tegels, maar degene die een andere, meer natuurvriendelijke look willen, kiezen dan voor grind of boomschors. De voordelen van boomschors zijn:

  • Onkruidonderdrukking
    Boomschors vormt een dichte laag op de bodem die helpt om onkruidgroei te onderdrukken. Dit kan de tijd en moeite die je anders aan onkruidbestrijding zou besteden, aanzienlijk verminderen.
  • Vochtbehoud
    Het helpt om vocht in de bodem te behouden door verdamping te verminderen. Dit kan bijzonder nuttig zijn tijdens droge periodes, waardoor je minder hoeft te irrigeren.
  • Esthetiek
    Boomschors heeft een natuurlijke uitstraling die goed past in de meeste tuinontwerpen. Heel anders dan bijvoorbeeld grind, blendt boomschors als het ware in de tuin in. Alsof je gewoon de grond hebt behouden zoals die is… Je krijgt er in elk geval een esthetisch aantrekkelijke tuin door.
  • 100% natuurlijk
    Ja, voor alle natuurlijke vrienden onder ons, boomschors is in principe 100% natuurlijk. Fijn voor alles wat er in je tuin groeit en voor de aarde in het algemeen, lijkt ons zo.

Nou, als dit inderdaad de voordelen zijn, dan zou iedereen dit wel willen hebben, of niet dan?

Overwegingen en nadelen

Hoewel boomschors veel voordelen kent, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Heb je bijvoorbeeld aan de volgende punten gedacht?

1. Onderhoud en veroudering

Boomschors zal na verloop van tijd afbreken en vergaan. Dit betekent dat je regelmatig nieuwe lagen moet aanbrengen om de uitstraling en functionaliteit te behouden. In principe is alleen een vernieuwing van de bovenste laag genoeg, maar langer dan maximaal 5 jaar gaat een bed van boomschors echt niet mee.

2. Schimmels en pH

Een vochtige omgeving met boomschors kan een voedingsbodem zijn voor bepaalde soorten schimmels. Dit kan niet alleen een probleem zijn voor de esthetiek, maar ook schadelijk voor de gezondheid van je planten. Bovendien is het zo, wanneer boomschors afbreekt, dat de zuurtegraad van de bodem verandert. Er zijn genoeg planten die helemaal niet tegen een zure bodem kunnen en daardoor zullen afsterven.

3. Vochtproblemen

Boomschors kan te veel vocht vasthouden, vooral in natte periodes. Dit kan leiden tot problemen zoals wortelrot bij je planten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de schors regelmatig vervangt en controleert op overmatige vochtigheid. Of wellicht toch kiezen voor zoiets als grind, omdat dat een hele hoop tijd, geld en moeite bespaart.

4. Kosten

Boomschors is absoluut niet gratis. Er bestaan wel goedkopere alternatieven met dezelfde look, zoals houtsnippers, maar deze gaan over het algemeen nog korter mee dan boomschors zelf. Gelukkig wordt nu wel het boomschors van steeds meer verschillende bomen gebruikt. Dat betekent dat er in boomschors zelf ook verschillende prijscategorieën zijn en je niet ben gevonden aan één iets.

#5 Esthetische veranderingen

Boomschors kan na verloop van tijd verkleuren en een minder aantrekkelijke uitstraling krijgen. Wat eerst mooi en fris was, zal grijs en verouderd worden, wat invloed kan hebben op de algehele uitstraling van je tuin. Maar goed, met wat regelmatig onderhoud kan je dat wellicht tegengaan.

#6 Niet 100% onkruidbestendig

Hoewel boomschors helpt bij het verminderen van onkruid, is het geen garantie dat je volledig onkruidvrij zult zijn. Onkruid kan zich nog steeds door de schors heen wurmen, vooral als de laag niet dik genoeg is aangebracht. Probeer in elk geval een laag van 8 tot zo’n 15 cm aan te houden, dat zorgt ervoor dat er minder snel ‘gaten’ ontstaan en dat zoiets als onkruid alsnog zijn weg naar boven vindt.

Conclusie

Boomschors kan een waardevolle aanvulling zijn voor je tuin, maar het is belangrijk om de mogelijke nadelen goed te overwegen. Door de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen, kun je een weloverwogen beslissing maken die past bij jouw tuinbehoeften en onderhoudsvaardigheden. Ongeacht je keuze, zorg ervoor dat je regelmatig onderhoud doet en je tuin goed in de gaten houdt om de beste resultaten te bereiken. Die groene vingers komen vanzelf wel, als je lekker aan de slag gaat!