brown wooden framed glass window brown wooden framed glass window

Zijn duette gordijnen je geld waard? Nadelen en overwegingen

Another day, another blog vol met woon wijsheden. Je bevindt je per slot van rekening op Woonwijsheid, of niet dan. Maar goed, vandaag gaan we het hebben over de zogeheten Duette gordijnen. We vertellen je wat het is, waarom het afwijkt van ‘normale’ plissé’s en nog veel meer. Dat ‘veel meer’ bevat trouwens ook mogelijke nadelen van Duette gordijnen. Want, hoe geweldig het ook klinkt, niks kan echt zó geweldig zijn.

Wat zijn duette gordijnen?

Een vorm van plissé gordijnen, zijn duettes. Duette gordijnen kenmerken zich door een dubbele laag stof, waardoor er in de plissé een soort honingraatstructuur ontstaan. Deze structuur is erg populair en zie je tegenwoordig dan ook in veel huishoudens terugkomen. Zelfs in de slaapkamer kunnen ze in plaats van klassieke gordijnen worden opgehangen, want de duette gordijnen zijn beschikbaar in lichtdoorlatende tot verduisterende varianten beschikbaar.

Soms zie je duette gordijnen ook wel terug als ‘dupli plissé’ of ‘dubbele plisségordijnen’ worden genoemd. In principe is dat dus hetzelfde, maar we snappen als je daardoor even in verwarring bent gekomen.

Voordelen van duette gordijnen?

Deze gordijnen? Tja, veel mensen zweren erbij. Er zijn namelijk zóveel voordelen aan verbonden, dat we ons afvragen waarom niet iedereen voor dupli plissé gaat (dat is als we al die artikelen geloven tenminste. Het gaat daarbij onder andere om:

  • Isolatie
    De honingraatstructuur van de gordijnen helpt de temperatuur in een ruimte te reguleren door lucht te isoleren. Dit kan bijdragen aan lagere energiekosten voor verwarming en koeling. Sounds nu al amazing, of niet dan?
  • Estehiek
    Duette gordijnen hebben een moderne, strakke uitstraling die goed past bij verschillende interieurstijlen. Het al jaren ‘iets van nu’, wat je wel laat denken dat het misschien inderdaad iets voor je kan zijn.
  • Lichtregeling
    Ze zijn verkrijgbaar in verschillende transparanties, van volledig verduisterend tot lichtdoorlatend, waardoor je de lichtinval in je ruimte precies kan regelen.
  • Kleuren
    Er geldt letterlijk: voor ieder wat wils. Duette gordijnen zijn namelijk in talloze en talloze kleuren verkrijgbaar, mogelijk betreft het bij sommige zaken wel honderden kleuren.

Verder is het mooi aan deze soort plissé’s dat je geen draadje ziet lopen, zoals dat bij de enkele variant wel zo is. En oh ja, ook nog wel goed om te weten is dat een duette standaard wordt uitgevoerd met bedieningskoorden. Hiermee kan je de stof omhooglopen en weer laten zakken. echter heb je ook een variant wat ook wel bekend staat als top down bottom up. In plaats van koorden heb je twee handgrepen waardoor je hem zowel van onder als boven op kan schuiven. Very luxurious, zo zouden we zeggen.

Nadelen van duette gordijnen

Klinkt allemaal very fantastisch, maar zijn er dan echt geen nadelen die bij duette gordijnen te benoemen? Ja, natuurlijk wel, als is het tamelijk persoonlijk van hoe erg je je die nadelen aantrekt. In elk geval hebben we ze hier voor je op een rijtje gezet. Lees:

1. Onderhoud

Een duette gordijn is redelijk gevoelig voor stof. Wellicht kan je er een keer met een stofzuiger overheen om het er vanaf te halen, maar dat werkt niet altijd heel goed in de zin van dat je niet met de stofzuiger de honingraatstructuur in kan. Je kan dit soort gordijnen bijvoorbeeld ook niet uitwassen, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat het niet zo schoon is als je zelf had gewild of met een andere vorm van gordijnen had kunnen bewerkstelligen.

2. Beperkingen in ontwerp

Je kijkt naar duette gordijnen en denkt: ‘ja, dat zijn duette gordijnen’. Het is een vast ontwerp en daar moet je het mee doen. We begrijpen dan ook heel erg goed dat je helemaal niet echt fan bent van de esthetiek en liever voor wat anders zou kiezen.

3. Kosten

Je had het ongetwijfeld al geraden, maar duettes zijn allesbehalve gratis. Sterker nog, het is als je kijkt naar plissé’s in het algemeen, de duurdere optie. Maar goed, voor de meesten is de investering het hen dubbel en dwars waard. Echter begrijpen we het dan niet heel goed als mensen duettes met gordijnen gaan combineren. Dubbel zo duur en waarschijnlijk niet echt nodig.

4. Functionaliteit

Als duettes niet goed worden geïnstalleerd of gebruikt, kunnen ze soms problemen hebben met het soepel openen en sluiten. Om die reden achten wij het van groot belang dat je alleen in zee gaat met partijen die ervaren installateurs meebrengen. Dit om te voorkomen dat het fout gaat en, sterker nog, verkeerd gaat.

En tja, dat was het eigenlijk wel. Het grootste punt zit ‘m voor de meeste mensen waarschijnlijk in het schoonmaken. Want, als je het niet mooi vindt, dan kies je er sowieso al niet voor en als je er wel voor wil gaan, maak je daar budget voor vrij.

Conclusie

Mocht je benieuwd zijn naar duettes voor je eigen woning, dan raden we je aan een dichtstbijzijnde winkel te bezoeken. Hier kan je het zien, voelen en waarschijnlijk ook wat beter beoordelen. Zo niet, dan niet. Duette gordijnen zijn immers niet zo tijdloos als ‘reguliere’ gordijnen, dus we zouden je keuze prima kunnen begrijpen.