boy in blue shirt lying on gray couch boy in blue shirt lying on gray couch

De keerzijde van een microleder bank: dit zijn mogelijke nadelen

Oh well, jij bent dus van plan om een nieuwe bank aan te schaffen. Wat een super idee is dat, zeg! Het geeft je woonkamer gelijk een look alsof het helemaal nieuw is en je kan nu eindelijk weer heerlijk wegkruipen in de hoek.Wij zouden het wel weten, hoor. Gewoon aanschaffen dat ding!

Alles leuk en aardig, maar dan wil je wel weten welke bank je natuurlijk wil hebben. De vorm is nu wel duidelijk, echter heb je nog wat moeite met het uitkiezen van de stof. Want, och, wat zijn het er veel. De een is te ‘ruw’, de ander te ‘zacht’ en weer een ander maakt de bank ineens a-comfortabel. Gelukkig is daar microleder, het materiaal waarvan je niet wist dat het bestond en werkelijk waar fantastisch is. In deze blog vertellen we je over dit materiaal. Nieuwsgierig? Mooi, lezen maar!

Wat is een microleder bank?

Oké, misschien heb je al je eigen onderzoek gedaan, maar if not, dan vertellen we je bij deze graag over wat een microleder bank nu precies is. Dus, microleder is een synthetisch materiaal dat bestaan uit een combinatie van polyester en leer. Het biedt de voordelen van echt leer, zoals duurzaamheid en een luxe uitstraling, maar kent ook de voordelen van een kunststoffen bank, zoals de zachtheid het onderhoudsgemak.

Een microleder bank onderhouden

Over dat onderhoud gesproken, dit is erg gemakkelijk. Veel gemakkelijker dat het onderhouden van een traditioneel leren bank. Zo is het minder vatbaar voor vlekken en uitdroging. Ook krassen en scheuren zouden goed moeten worden tegengehouden. Zit je op de bank te eten en laat je per ongeluk wat vallen? Geen stress! Met een vochtig vaatdoekje ‘schuif’ je het er zo vanaf, zonder dat je de vlek erger maakt of strepen achter laat. Mocht je bijvoorbeeld in een druk huishouden met kinderen wonen, dan snap je wel dat een dergelijke bank meer dan fantastisch is.

Wat dat betreft is een bank the best of bost worlds: je hebt de luxe en duurzaamheid van leer met het gebruiksgemak van polyester. Bovendien is het vaak ook nog een tamelijk betaalbare optie.

Overwegingen bij de aanschaf

En toch, toch vinden we het niet meer dan eerlijk en logisch dat we je informeren over eventuele nadelen die je bij een microleder bank kan zien. Met andere woorden, zie dit als overwegingen om een dergelijke bank wel of niet aan te schaffen.

1. Huisdieren

Hoewel een microleder bank echt wel sterk is en tegen een stootje kan, is er één groep wezens wie misschien wel voor problemen kan zorgen: de huisdieren. Eigenlijk met name de nagels van de scherpe huisdieren, kunnen permanente krassen maken op de bank, die je er niet meer vanaf zal krijgen. Het gevolg daarvan is dat je met een bank zit die eigenlijk heel lang zou mee moeten gaan, maar dat eigenlijk niet doet, vanwege de krassen die als een doorn in het oog op de bank zitten geplakt.

2. Plooivorming

Bij intensief gebruik van de bank bestaat er een kans op plooivorming. Dan zie je dat het materiaal rekt op de plekken waar jij iedere dag zit. Ook op armleuningen bestaat er een kans dat er rimpels en plooien ontstaan. In principe is dit een erg normaal proces, maar het kan ertoe leiden dat je de bank op den duur toch minder mooi vindt dan gehoopt. Aan de andere kant zorgt het juist voor een natuurlijke en comfortabele uitstraling, wat natuurlijk ook het een en ander waard is. Sterker nog, bij echt leer is het ook niet zo dat de bank forever in zijn originele shape blijft.

3. Verkleuringen

Weet je nu al dat de bank elke dag in direct zonlicht zal staan, dan is het verstandig om te overwegen het bankstel toch in een andere stof aan te schaffen. Direct zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat er verklaringen ontstaan. Ook kunnen er kringen ontstaan, wanneer je bijvoorbeeld je bank hebt proberen schoon te maken en het ‘vocht’ nog niet helemaal is weggetrokken, voordat het zonlicht de bank heeft bereikt.

4. Geen vochtopname

Laten we eerlijk zijn, iedereen maakt het weleens mee zo warm te hebben, dat er eigenlijk geen mogelijkheid om ‘zweten’ te voorkomen. Heb je een microlederen bank, dan kan het zomaar zijn dat je daar nadeel van ondervindt. Een dergelijke bank is er namelijk eentje die geen vocht opneemt. Na een tijdje druipen de druppels letterlijk van je been af, wat natuurlijk erg ongemakkelijk is. Dus, mocht je je veelal in een staat van ’transpireren’ verkeren, dan is misschien deze bank niet helemaal ‘het’ voor je.

5. Esthetiek

Eerlijk is eerlijk, het is géén leren bank. Het mag er dan wel op lijken, maar je ziet toch echt wel een verschil. Een verschil dat in de ogen van sommige mensen misschien wat ‘goedkoop’ doet uitzien. De esthetische waarde van het item gaat daarmee erg naar beneden, wat nou niet echt veel goeds doet voor zij die op zoek zijn naar het perfecte plaatje. Natuurlijk is dit erg persoonlijk, maar is dat het sowieso niet, met het hebben van verschillende smaken?

Conclusie

Of je moet kiezen voor een microleder bank hangt af van je prioriteiten en levensstijl. Als je op zoek bent naar een betaalbaar alternatief voor echt leer dat er luxe uitziet en relatief gemakkelijk te onderhouden is, dan is microleder een goede keuze. Het materiaal biedt duurzaamheid, is bestand tegen vlekken en heeft een aantrekkelijke uitstraling. Dit maakt het ideaal voor huishoudens met kinderen of huisdieren waar onderhoudsgemak belangrijk is.

Aan de andere kant, als ademend vermogen, natuurlijk comfort en een authentiek uiterlijk van echt leer hoog op je lijst staan, kun je de nadelen van microleder als een belemmering zien. Neem alles nog eens goed in je op, laat je eventueel informeren door een professioneel en hak de knoop binnenkort nog door. Laat je ons weten wat het is geworden?