person standing in front of open window person standing in front of open window

Solatube in de praktijk: wat zijn nadelen?

Klinkt als een briljant idee: natuurlijk licht binnenhalen via een slimme buis in je dak. Wie wil er immers nou geen gratis zonnestralen in huis? Het is wetenschappelijk bewezen dat een mens daglicht nodig heeft. Geen daglicht betekent een verstoring van je biologisch ritme. Bovendien zal je minder alert zijn en minder geconcentreerd.

Daglicht in huis creëren kan op verschillende manieren, zo ook met een Solatube. In principe is het een geweldig concept, waar we je dan ook van alles over zullen uitleggen. Echter willen we niet op de zaken vooruit lopen en willen we je ook wijzen op de eventuele nadelen van zo’n ‘gevaarte’. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je straks van wat extra licht geniet. Fijn, nietwaar?

Wat is een Solatube?

Ben je niet bekend in deze wereld van deze ‘natuurlijke verlichters’, dan zal het je misschien een raadsel zijn wat een Solatube is. Vandaar beginnen we met een duidelijke, doch beknopte uitleg.

Een Solatube is een type lichtbuis dat daglicht van buiten naar binnen brengt, vooral in ruimtes zonder ramen of met beperkte toegang tot natuurlijk licht. Het systeem bestaat uit een koepel die op het dak wordt geplaatst en een buis die het licht naar binnen leidt. De buis heeft een zeer reflecterende binnenlaag, waardoor het licht efficiënt naar een diffuser in het plafond wordt geleid, die het vervolgens gelijkmatig over de ruimte verspreidt. Solatubes zijn energiezuinig, relatief eenvoudig te installeren en zijn geweldig voor eenieder met een plat dak.

Vermeende nadelen van een Solatube

Kijk, je moet het zo zien. Niet ieder nadeel dat wij hier zullen vertellen, zal bij jou ook het geval zijn. Sterker nog, er zullen genoeg mensen zijn wie helemaal lyrisch over de Solatubes zijn en er nog nooit een enkel nadeel aan hebben ondervonden. Neem dit soort berichten daarom altijd met een korreltje zout. Wij zijn er immers niet om je te vertellen of je het wel of niet moet aanschaffen, dat is volledig aan jou!

#1 Donkere nacht

Hoewel een Solatube overdag effectief daglicht binnenbrengt, biedt het ’s nachts geen verlichting, wat betekent dat je nog steeds afhankelijk bent van kunstlicht in de avonduren. Daarnaast kan het rendement van een Solatube tegenvallen op bewolkte dagen, wanneer het beschikbare daglicht aanzienlijk verminderd is. Dit maakt het minder betrouwbaar in situaties met vaak bewolkt weer of in regio’s met korte winterdagen. Deze beperkingen kunnen de effectiviteit van de Solatube verminderen, wat jou ten nadele zal komen.

#2 Alternatieven

De meeste mensen willen een Solatube, omdat ze ergens niet genoeg daglicht binnen krijgen. Echter is een Solatube in dat geval wel misschien niet de meest geweldige optie die je kan hebben. Waarom? Nou, omdat het vrij lastig is om te installeren en om het ‘mooi’ te krijgen. Een alternatief kan misschien beter zijn. Denk bijvoorbeeld aan een LED-paneel. De energiekosten van zo’n item zijn nauwelijks te benoemen en in aanschaf valt het, in vergelijking tot een Solatube, ook wel relatief mee.

#3 Esthetiek

Het kan een uitdaging zijn om een Solatube esthetisch mooi te integreren in het interieur, vooral in ruimtes met een specifieke stijl of architectonische kenmerken. De standaard diffusor van een Solatube kan soms afwijken van de rest van het ontwerp of de verlichting in een kamer. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de esthetiek te verbeteren, zoals het kiezen van een diffusor die past bij de stijl van de ruimte of het verbergen van de lichtbuis in een verlaagd plafond. Maar goed, dat kost je natuurlijk wel weer een hoop denkwerk, waar je wellicht niet veel zin in hebt.

#4 Kosten

De installatie vereist vaak professionele hulp, vooral als het gaat om complexe daken of plafonds. Dit kan de totale kosten aanzienlijk verhogen. Bovendien kunnen er extra kosten ontstaan voor het aanpassen van het interieur of dak om de Solatube goed te integreren. Hoewel de energiebesparingen op lange termijn de investering kunnen rechtvaardigen, kunnen de initiële kosten een struikelblok vormen voor sommige huiseigenaren.

Wel of geen Solatube?

Ja, ja. Hoewel we je inderdaad niet gaan vertellen wat je precies moet doen, kunnen we je overweging wel duidelijk voor je neerzetten. Zo kan een Solatube inderdaad een uitstekende keuze zijn als je natuurlijke lichtinval wilt verhogen in ruimtes waar ramen ontbreken of beperkt zijn. Het zorgt voor energiebesparing door minder behoefte aan kunstlicht. Solatubes vereisen weinig onderhoud en zien er leuk uit. Echter kunnen ze duur zijn in de aanschaf en installatie. Bovendien is het effect afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die je huis ontvangt. Overweeg daarom eens alternatieven, vooral als je het om niet-esthetische redenen doet. (Koop gewoon een LED-lamp als je een tube wil vanwege een gebrek aan licht).

Conclusie

Hoewel de Solatube een innovatieve manier is om natuurlijk licht binnen te halen, zijn er toch enkele nadelen die je in overweging moet nemen. Laten we eerlijk zijn, een Solatube brengt geen vitamine D of warme zonnestralen binnen. Ook kan het licht soms te fel of juist te zwak zijn, afhankelijk van het moment van de dag. Deze en nog andere nadelen zou je naar onze mening in overweging moeten nemen bij de aanschaf van Solatubes. Wat denk jij hierover?