a person holding a device a person holding a device

Keramische verwarming: efficiënt, maar niet zonder nadelen

Tegenwoordig zijn mensen veelal op zoek naar alternatieve manieren om hun huis te verwarmen. Het leven is immers absoluut niet gratis en als er ergens op kan worden bespaard, dan wordt dat ook gedaan. Een voorbeeld op het gebied qua verwarmen is de aanschaf van een keramische verwarming.

In deze blog zullen we je dan ook van alles vertellen over deze verwarming. We starten bij een uitleg van de werking en voordelen. Daarna zullen wij e ook vertellen over de nadelen. Misschien word je er daardoor overtuigd tóch voor een andere verwarming te kiezen. Goed, ga er lekker voor zitten, misschien wel onder een dekentje en kijk of je binnenkort nog kan gaan genieten van de warmte van een keramische verwarming!

Wat is een keramische kachel?

Een keramische verwarming is een type elektrische verwarming die gebruikmaakt van keramische verwarmingselementen om warmte op een efficiënte en gecontroleerde manier te genereren en te verspreiden. Keramische verwarmingstoestellen worden vaak gebruikt in huishoudelijke en commerciële omgevingen vanwege hun snelheid, veiligheid en energie-efficiëntie.

De werking

De werking van een keramische verwarming draait om het gebruik van een specifiek type keramisch materiaal, meestal PTC (positieve temperatuur coëfficiënt) keramiek. Dit materiaal heeft unieke eigenschappen die het zeer geschikt maken voor verwarmingstoepassingen:

  • Opwarming: Wanneer er elektrische stroom door het keramische verwarmingselement wordt geleid, begint het keramiek snel op te warmen. Het keramische materiaal heeft een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekent dat het warmte effectief kan overbrengen naar de omgeving.
  • Warmteverspreiding: Veel keramische verwarmers hebben een ingebouwde ventilator die helpt om de warmte gelijkmatig door de kamer te verspreiden. De ventilator trekt koude lucht aan, leidt deze langs het hete keramische element, en blaast vervolgens de verwarmde lucht de ruimte in. Dit zorgt voor een snelle en gelijkmatige opwarming van de omgeving.

In principe zorgt een keramische verwarming er dus voor dat een ruimte relatief snel verwarmt wordt, wat voordelig is op de koudere dagen van het jaar.

De voordelen

Er zijn tal van voordelen te noemen aan een keramische verwarming. Een aantal hebben we je tussen neus en lippen al verteld. Zo is het voordeel aan zo’n verwarming dat hij heel snel opwarmt. Als hij eenmaal op temperatuur is, zal de elektriciteit afnemen en houdt ‘ie zichzelf op temperatuur. Ook is het keramische materiaal vrij slijtvast, wat leidt tot een hogere duurzaamheid. Ten derde zijn de verwarmingen vaak klein en compact, waardoor je ze gemakkelijk van a naar b kan vervoeren en dus als het ware de warmte achter je aan laat gaan.Tot slot zijn de keramische verwarmingen relatief goedkoop in aanschaf in vergelijking tot andere soorten. Klinkt alsof je al talloze redenen hebt om zo’n ding aan te schaffen, don’t you?

Nadelen van een keramische verwarming

Hoewel keramische verwarming veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen. We hebben deze voor je op een rijtje gezet, zodat het allemaal snel duidelijk is. Lees:

#1 Kleine ruimtes

Ze zijn allereerst meestal beter geschikt voor het verwarmen van kleine tot middelgrote ruimtes, en minder effectief voor het verwarmen van grote kamers. In je kantoortje kan het bijvoorbeeld nog wel een verschil maken, maar in een woonkamer-keuken is het waarschijnlijk niet effectief genoeg. Of je dient er nog eentje aan te schaffen of je moet misschien toch kijken naar een alternatief.

#2 Lange termijn

Zoiets als een infraroodverwarming is misschien duurder in aanschaf, maar op lange termijn zal het wel goedkoper zijn in gebruik. Bovendien ziet zo’n verwarming er toch wat meer stijlvol uit dan een klein keramische kacheltje wat je eigenlijk het liefst in de hoek van de kamer wil wegmoffelen.

#3 Geluid

De ingebouwde ventilator kan in sommige modellen toch enige geluidsoverlast veroorzaken. Tenminste, hij is gewoon niet stil, waar andere soorten verwarmingen dat nagenoeg wel zijn. Mocht je bijvoorbeeld houden van een gecentreerde werkdag zonder extra afleidende geluiden, dan kan deze verwarming je op een gegeven moment nog weleens gaan aanstaan.

#4 Verbruik

Een beetje in het straatje van nummer 2 uit deze lijst, een keramische verwarming gebruikt gewoon vrij wil elektriciteit. Natuurlijk is elektriciteit goedkoper dan gas en zal het je misschien nog wel genoeg opleveren om het door te zetten, maar het is simpelweg gewoon niet gratis.

#5 Flexibiliteit

Je moet wel de ruimte hebben om een keramische kachel neer te zetten. Tenminste, in de zin van dat het niet mag worden geblokkeerd door objecten die in de ruimte staan. Doe je dat wel, dan zal de hitte daar tegen aanstoten. Warme lucht stijgt en koelt daar af en de directe warme die jij op je huid wil hebben, gaat dus verloren. Met andere woorden, zorg ervoor dat de ruimte om de kachel heen vrij is, zodat je met een gerust hart kan verwarmen.

Toepassingen en conclusie

Keramische verwarming wordt vaak gebruikt in draagbare kachels, ruimteverwarmers en andere toepassingen waar snelle en veilige warmte nodig is. Ze zijn ideaal voor gebruik in slaapkamers, kantoren, en andere kleinere ruimtes waar gerichte verwarming gewenst is.

Samenvattend is een keramische verwarming een betrouwbaar, veilig en efficiënt apparaat dat snel warmte levert en zichzelf beschermt tegen oververhitting door de unieke eigenschappen van keramisch materiaal. Je dient wel rekening te houden met de nadelen, maar als je dat hebt gedaan, dan heb je in elk geval een helder idee van hoe het ervoor staat. Dus, voor nu sluiten we de blog af, wensen we je een fijne dag en hopen dat je de komende tijd in warmte kan doorbrengen, want dat is zeker iets wat je verdient!