Close-Up Shot of a Person Holding a Pink Slime Close-Up Shot of a Person Holding a Pink Slime

Welke lenzenvloeistof voor slijm?

Het maken van slijm is de afgelopen jaren enorm populair geworden onder kinderen. Slijm, een fijne kleverige en elastische substantie, kan thuis namelijk eenvoudig worden gemaakt met ingrediënten zoals lijm, scheerschuim en borax. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende kleuren, texturen en toevoegingen zoals glitter en kleine kralen.

Dan is het niet gek om te bedenken dat het gehele internet, met name YouTube en TikTok, er vol mee staat. De talloze tutorials waarin kinderen hun unieke slijmcreaties delen, zijn aandoenlijk om naar te kijken. De meeste ouders zullen zich misschien een beetje storen aan de troep, maar het geluk op de gezichten van de kinderen, maar weer alles goed. In deze blog vertellen we je hoe je slijm kan maken met lenzenvloeistof, lees je gauw verder?

Welke lenzenvloeistof?

Je zal straks in het ‘recept’ lezen dat je lenzenvloeistof nodig hebt voor het maken van slijm. Eigenlijk maakt het niet uit welke lenzenvloeistof je gebruikt, zolang er maar borax in zit. Borax (natriumtetraboraat) fungeert als het ware als een soort activator. Wanneer borax in contact komt met de lijm, vormt het een chemische reactie die de lijm verandert in een elastisch, kneedbaar materiaal: slijm. Doe je dat niet, dan zal de substantie veel te vloeibaar en onsamenhangend blijven. Zonde, gezien het dus echt niet moeilijk is om de stap te zetten die het slijm, slijm maakt.

Een eenvoudig slijmrecept

Nu je weet welke lenzenvloeistof je nodig hebt, is het tijd om een eenvoudig slijmrecept aan de blog toe te voegen. Lees:

Benodigdheden

Allereerst de benodigdheden. Deze zijn voor het gemak opgedeeld in twee groepen. De eerste groep betreft de ingrediënten, de tweede het materiaal wat nodig is voor het mengen en bewaren.

  • Lijm (kinderlijm, hobbylijm (doorzichtig))
  • Baking soda of zuiveringszout
  • Lenzenvloeistof met borax (borax is essentieel)
  • Optioneel: Voedingskleurstof, glitter of andere decoraties
  • Een lepel om te mengen
  • Een plastic/ glazen kom
  • Een luchtdicht bakje voor het bewaren

Stappen

Volg alle stappen nauwkeurig om tot een geweldige portie slijm te komen.

  1. Lijm toevoegen: Doe ongeveer 120 ml witte lijm in een kom.
  2. Baking soda toevoegen: Voeg een halve theelepel baking soda toe aan de lijm en meng goed. Dit helpt om de slijm dikker te maken.
  3. Kleur toevoegen: Als je gekleurd slijm wilt, voeg dan een paar druppels voedingskleurstof toe en meng tot je de gewenste kleur hebt. Hetzelfde geldt voor glitters, al zouden wij in dat geval aanraden te beginnen met glitterlijm
  4. Lenzenvloeistof toevoegen: Voeg langzaam lenzenvloeistof toe aan het mengsel, ongeveer 1 tot 2 eetlepels. Begin met mengen en voeg meer lenzenvloeistof toe indien nodig. Het slijm zal beginnen samen te klonteren en minder plakkerig worden.
  5. Kneed het slijm: Zodra het mengsel dik genoeg is en begint los te komen van de kom, haal het eruit en kneed het met je handen. Blijf kneden totdat het slijm de gewenste textuur heeft en niet meer aan je handen kleeft.

Mocht het slijm te plakkerig zijn, dan kan je nog een beetje meer lenzenvloeistof toevoegen.

Bewaartip: bewaar het slijm in een schone, luchtdichte container om het vers te houden.

Veel plezier met je zelfgemaakte slijm!

Speeltips

Zo, nu jullie het slijm eindelijk hebben geperfectioneerd, is het natuurlijk tijd om te spelen. Maar wat is hier eigenlijk leuk bij en wat voor spelletjes kan je er allemaal mee spelen? We vertellen het je graag in de volgende punten:

#1 Slijmballen maken

Gebruik het slijm om kleine balletjes te vormen en probeer ze te stuiteren. Dit kan een leuke uitdaging zijn om te zien hoe hoog je ze kunt laten stuiteren. Het is misschien wat simpel, maar wij hebben er ons zeker mee vermaakt.

#2 Slijmfilm kijken

Er zijn inmiddels al meerdere Nederlandstalige slijmfilms uitgekomen, die geweldig zijn om te kijken. De personages maken de gekste avonturen mee en zijn in die zin erg grappig om naar te kijken.

Tip: de meeste Grote Slijmfilms staan op Netflix

#3 Rekken en trekken

Daag kinderen uit om te zien hoe ver ze het slijm kunnen uitrekken voordat het breekt. Dit is een geweldige manier om de rekbare eigenschappen van slijm te verkennen.

#4 Textuurexperiment

Voeg verschillende materialen zoals piepschuimballetjes, glitters of zand toe aan het slijm om verschillende texturen te creëren. Dit stimuleert de zintuigen en geeft een nieuwe dimensie aan het spelen met slijm. Ook is het leuk om slijm te knippen en op die manier het slijm te vervormen.

#5 Slijm bakken

Doe alsof je een bakkerij runt en vorm het slijm in de vorm van cupcakes, donuts of andere lekkernijen. Voeg kleurrijke kralen of glitter toe als ‘versiering’.

Met deze speeltips kunnen kinderen op een veilige en leuke manier hun creativiteit en verbeelding ontwikkelen tijdens het spelen met slijm. Ennûh, misschien is het leuk om de juf of meester eens te vragen of je een middagje kan ‘slijmen’. Met de hele klas maak je er dan een soort ‘slijmfestijn’ van!

Conclusie

Om slijm te maken, is lenzenvloeistof met borax essentieel, omdat deze chemicaliën de lijm activeren en het de gewenste elastische textuur geven. Combineer de lenzenvloeistof met PVA-lijm, baking soda, en optionele toevoegingen zoals kleurstof of glitter voor variatie. Het resulterende slijm biedt eindeloos speelplezier en stimuleert creativiteit. Wij hebben het zelf uitgeprobeerd en reken maar van yes dat het super was om te doen!